fbpx

Kāpēc ēkai ieklāt zaļo jumtu?

3 jūnijs, 2024

Zaļie jumti, kas izskatās lieliski, energoefektīvi un arī videi draudzīgi, labāk izmanto bieži novārtā atstāto platību. Zaļie jumti ir klāti ar augiem un veģetāciju, kas katrai ēkai sniedz vairākas lieliskas priekšrocības.

Zaļo jumtu priekšrocības

Uzlabot drenāžas sistēmu

Ilgtspējīga kanalizācija ir svarīga jebkuras ēkas sastāvdaļa, jo tā ir veids, kā novērst plūdus pārmērīga nokrišņu gadījumā. Tradicionāli kanalizācijas sistēmai pieslēgtais cauruļu tīkls palīdzējis kontrolēt ūdeni. Tomēr pieaugošās pilsētu attīstības rezultātā pat 75% ūdens aizplūst pilsētu teritorijās.

Arī globālā sasilšana nepalīdz šim iemeslam, un plūdu risks ir paaugstināts. Lai novērstu šos draudus, zaļie jumti ir lieliska iespēja. Ūdens tiek uzglabāts augos un substrātā, pirms tas tiek dabiski izvadīts atpakaļ vidē.

Palieliniet jumta kalpošanas laiku
Jumts tiek pastāvīgi pakļauts dabas stihiju uzbrukumiem, un to ir daudz, un ar to jātiek galā visa gada garumā. Jumtam būs pietiekami jāiztur ne tikai vējš un lietus, bet arī ultravioletā gaisma un temperatūras svārstības. Tādējādi gan māju īpašnieki, gan uzņēmumi parasti apsver alternatīvu jumta iespēju.

Zaļie jumti piedāvā šo iespēju un ir pierādījuši, ka jūsu jumta dzīves ilgums ir divreiz vai pat trīskāršs. Apstādījumu barjera palīdz aizsargāt ūdensnecaurlaidīgo membrānu zem tā un nodrošina, ka jūsu jumta kalpošanas ilgums ir labs gadu desmitiem.

 

Siltuma veiktspējas paaugstināšana
Bez šaubām, viena no zaļā jumta visizdevīgākajām priekšrocībām ir siltuma veiktspēja, un tas ir pārsteidzoši, cik daudz tas var radīt. Viena no lielākajām problēmām, ar ko saskaras tipisks jumts, ir slikta izolācija, kas izraisa ievērojamus siltuma zudumus ziemā un svelmainus apstākļus vasaras mēnešos.

Tas viss mainās ar zaļā jumta palīdzību. Ieviešot zaļo jumtu, jūs varat uzlabot energoefektivitāti un ierobežot arī gaisa kondicionēšanas izmantošanu. Augi absorbē saules enerģiju un tādējādi samazina jumta temperatūru vasarā, vienlaikus uzlabojot siltuma efektivitāti aukstākā ziemā, bloķējot siltumu iekšpusē.

 

Palīdzot videi
Oglekļa dioksīda izdalīšanās ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina globālo sasilšanu, un tāpēc valdībai ir uzdots sasniegt stingrus ES mērķus līdz 2030. gadam. Zaļie jumti ir ideāli piemēroti, lai to paveiktu. Saskaņā ar UKQBC datiem 44% no kopējām CO2 emisijām izdalās no ēkām.

Līdzīgi kā iepriekš, zaļie jumti samazina vajadzību pēc gaisa kondicionēšanas, vienlaikus nodrošinot arī mazāku siltuma patēriņu ziemā. Gan gaisa kondicionētājs, gan siltuma ģenerēšana rada CO2.

 

Atbalstīt savvaļas dzīvotnes
Zaļie jumti arī palīdz atbalstīt savvaļas dzīvniekus un, savukārt, var radīt veselīgu dzīvotni. Lai gan tie tieši neaizstās zemes vidi, tie ir lieliski piemēroti putnu un citu savvaļas dzīvnieku piesaistīšanai, lai izveidotu plaukstošu, videi draudzīgu dzīvotni.

Katrs zaļais jumts atbalstīs dažādus biotopus, kas lielā mērā ir atkarīgi no iekļautā veģetācijas veida. Saskaņā ar aptauju Šveicē, 11 zaļo jumtu izpēte atklāja, ka tur ir 172 atsevišķas sugas.