fbpx

Enkura punkti

ENKURA PUNKTI

Stiprinājuma ierīces ir būtiska pareizi funkcionējošas pretkrišanas aizsardzības sistēmas sastāvdaļa. Šādas sistēmas sastāv no trim galvenajām apakšsistēmām, piemēram, drošības jostas, savienojošās vai savienojošās-absorbējošās apakšsistēmas un noenkurošanas apakšsistēmas, enkura ierīces. Tas darbojas (enkurošanas ierīce) tieši ar objekta cieto struktūru un satur enkura punktu vai punktus savienojuma un slāpēšanas apakšsistēmai. Pateicoties to konstrukcijai, tie atvieglo un bieži vien pat ļauj savienot aizsardzības sistēmu ar cietu konstrukciju.

Kritiena aizsardzības sistēmas galvenās apakšsistēmas

Visa korpusa siksna + savienošanas vai savienošanas un amortizācijas apakšsistēma + enkurošanas apakšsistēma (enkura ierīce)

01. Standarti un tehniskā noturība

Prasības enkura ierīcēm ir noteiktas EN 795:2012, kas attiecas uz vienu lietotāju. Uz enkura ierīcēm, kas paredzētas vairākiem lietotājiem, piemēro arī tehnisko specifikāciju CEN/TS 16415:2013.

Jebkuras vienam lietotājam paredzētās enkurošanas ierīces pamatparametrs ir tās minimālā statiskā izturība 12kN un, ja tā ir izgatavota no nemetāliskiem materiāliem, 18kN. Ja enkurošanas ierīce ir paredzēta vairāk nekā vienam darbiniekam, tad par katru nākamo personu tiek pievienots 1kN.


* kur enkurošanas ierīce ir izgatavota no metāla materiāliem

02. Tehniskās prasības

Enkura ierīces tiek pakļautas arī citiem testiem, piemēram, deformācijas, dinamiskā spēka un integritātes, kā arī izturības pret koroziju testiem.

Neviens enkura ierīces elements nedrīkst svērt vairāk par 25 kg.

Tos nevar izmantot kravu pakarināšanai vai transportēšanai.

Visu ierīču marķējumam jāatbilst EN 365 standartam un cita starpā jāietver informācija par maksimālo lietotāju skaitu, kas atļauts vienlaicīgai ierīces lietošanai.

03. Enkura punktu pielietojums

Stiprinājuma punkti ir ideāls risinājums darbinieku aizsardzībai, kas strādā augstumā vietās, kur nevar izmantot kolektīvos aizsardzības līdzekļus, piemēram, balustrādes vai drošības tīklus. Izvēloties enkura ierīci, jāņem vērā ne tikai cietās struktūras parametri, ar kuru ierīce darbojas, bet arī nepieciešamās kustības apjoms un veids, kā arī savienojošās (amortizācijas un savienošanas) apakšsistēmas veids. kuru var izmantot (saskaņā ar ražotāja norādījumiem) ierīci. Enkuru ierīces jāuzstāda tā un tādās vietās, lai tās netraucētu darbam noteiktā vietā un neradītu papildu draudus.

04. Enkura punktu iedalījums

Enkura ierīces iedala piecos veidos: A, B, C, D, E, no kuriem B un E tipa ierīces ir klasificētas kā individuālās aizsardzības līdzekļi. Tomēr A, C, D tipa ierīcēm vienmēr jābūt pastāvīgi savienotām ar tā objekta struktūru, uz kuras tās ir uzstādītas.

A. Enkura ierīce ar vienu vai vairākiem fiksētiem enkura punktiem, kas pastāvīgi piestiprināts pie konstrukcijas.

B. Enkura ierīce ar vienu vai vairākiem fiksētiem enkura punktiem bez nepieciešamības pastāvīgi piestiprināt pie konstrukcijas.

C. Enkura ierīce, izmantojot elastīgu horizontālu virvi, kuru nevar noliekt līdz līmenim, kas pārsniedz 15° (mērot starp galu un starpenkuru jebkurā tā garuma punktā)

D. Enkura ierīce, kas izmanto horizontālu stingru sliedi, kas novirzās no līmeņa ne vairāk kā par 15° (mēra starp galu un starpenkuru jebkurā tā garuma punktā)

E. Enkura ierīce lietošanai uz horizontālām virsmām ar maksimālo novirzi 5° no horizontālās. Tās efektivitāte ir atkarīga tikai no svara un berzes pie saskares virsmas.

Enkura ierīce tips A
Izgatavots ar vienu vai vairākiem fiksētiem enkura punktiem, kas pastāvīgi piestiprināts pie konstrukcijas. Tie pastāv kā sistēmas risinājumi, kas pastāvīgi iestrādāti ēkas konstrukcijā (piemēram, betons, trapecveida loksne, OSB, kanālu plāksnes, sendvičpanelis, tērauds, konstrukciju koks). Tos var uzstādīt kā atsevišķas ierīces vai kā C un D tipa enkurierīču balstus. Tie darbojas kā punktveida aizsardzība, t.i., nodrošina drošu kustību tikai ierobežotā apjomā. Visbiežāk tas ir apkārtmērs, ko nosaka savienojuma un slāpēšanas apakšsistēmas garums ap šādu enkura punktu.

Enkura ierīce tips B
Izgatavots ar vienu vai vairākiem fiksētiem enkura punktiem bez nepieciešamības pastāvīgi piestiprināt pie konstrukcijas. Tos sauc par pagaidu enkura punktiem, pateicoties iespējai viegli un ātri salikt un demontēt, netraucējot konstrukciju. Pārnēsājamie drošības punkti jāuzstāda tā, lai tos nevarētu nejauši atvienot no savienojošās un amortizācijas mezgla vai no elementa, uz kura tas ir uzstādīts. Ir svarīgi, lai vietās, kur tiek uzstādīta šāda veida aizsardzība, būtu vismaz tāda pati stiprība kā uzstādītajai enkurošanas ierīcei.

Enkura ierīce tips C
Izmantojot elastīgu horizontālu virvi, kuru var noliekt līdz līmenim, kas nepārsniedz 15° (mērot starp galu un starpenkuru jebkurā vietā visā tā garumā). To var uzstādīt uz dažāda veida pamatnēm, izmantojot sistēmas kronšteinus. Uz vadotnes, kas parasti ir izgatavota no tērauda stiepļu troses, var uzstādīt kustīgu enkura punktu, tā sauktos pieguļošos ratiņus. Ir viena vai vairāku laidumu risinājumi ar stūra elementu. Horizontālās virvju sistēmas ļauj darbiniekam pārvietoties pa ceļveža iezīmēto ceļu pat garos posmos, saglabājot klāšanas nepārtrauktību.

Enkura ierīce tips D

Izmantojot horizontālu stingru vadotni, kas novirzās no līmeņa ne vairāk kā par 15° (mērot starp galu un starpenkuru jebkurā tā garumā), to var uzstādīt uz dažādām pamatnēm, izmantojot sistēmas kronšteinus. Uz vadotnes (parasti sliedes) var uzstādīt mobilo enkura punktu. Tie parādās kā viens vai vairāku laidumu ar stūra elementu.

Horizontālo sliežu sistēmu darbības princips ir balstīts uz kustīgu enkura punktu, tā saukto pieguļošo ratiņu, kas slīd pa stingru vadotni. Mobilais enkura punkts ir vieta, kur ir savienota savienojošā un slāpēšanas apakšsistēma.

Enkura ierīce tips E
Tie ir paredzēti lietošanai uz horizontālām virsmām ar maksimālo novirzi 5° no horizontālās. Tie darbojas kā inerces masa, kas atrodas tieši uz jumta virsmas, un to efektivitāte ir atkarīga tikai no masas un berzes to saskares virsmā. Tiem var būt uzstādīts viens enkura punkts vai tie var būt daļa no horizontālās vadotnes. Inertās enkuru masas var būt noderīgas īpaši, ja uz līdzenas darba vietas virsmas augstumā nav fiksētas konstrukcijas elementu, pie kuriem var pieslēgt savienojošo un amortizācijas apakšsistēmu. Inertās enkura masas attālums no malas (bīstamības punkts) ) jābūt vismaz 2,5 m.